DIY ENTOMOLOGIE

Eikelmieren houden

Eikelmieren (Themnothorax nylanderi) zijn klein maar super interessant. Een ganse kolonie - met verschillende koninginnen - die in een ruimte past, niet groter dan een eikel.
Je kan er zelf naar op zoek gaan. Ga in de eerste plaats naar een eikenbos of een plek waar tenminste een aantal eikenbomen staan. Het mogen eender welke eiken zijn: winter-, zomer- of zelfs Amerikaanse eiken zijn even goed. Ga wat graven in het bladstrooisel onder en vlak bij de bomen en krab de strooisellaag weg tot je de grond ziet. Ga nu op zoek naar zwarte eikels die vlak op de scheiding tussen strooisel en bodem liggen. De plek moet wat vochtig zijn maar niet kletsnat. De eikels moeten wat meegeven als je er licht op drukt. Eikels met een gaatje – neen, niet die – wijzen op een aantasting door de eikelboorder of een ander diertje. Peuter elke eikel die aan de vereisten voldoet voorzichtig open. Sommigen zitten nog vol molm of andere prut. Maar soms zie je ineens enkele miertjes over je vingers kruipen. Dat is een Temnothorax nestje. Sluit het eikeltje voorzichtig en neem het mee in een potje.HOE HOUD JE EIKELMIEREN?

Eens je nest verzameld, kan je ze houden in een luciferdoosje of in een speciaal daarvoor geprint nest. Onderstaand bestandje is een .stl- bestand dat je kan downloaden en waarmee je met een 3D-printer een exemplaar kan (laten) printen

DOWNLOAD JE 3D-printbestand hier

Zoek nu twee draagglaasjes voor onder een microscoop. Je kan ook andere glaasjes nemen maar pas dan de afmetingen van je 3D nest aan. Bij normale draagglaasjes past het nestje er perfect tussen. Je maakt dan een sandwich van een plastic nestje tussen twee glazen platen. Eventueel kan je tussen één plaatje en het nest een stuk filterpapier (koffiefilter bijv.) van dezelfde afmetingen steken. Dit kan je dan bevochtigen zodat het nest steeds in goede conditie blijft. De hele "sandwich" kan je dan met transparante tape bij mekaar houden.

Wil je liever een echt "huisje", dan kan je Lievens 3D-mierenhuisje gebruiken. Het bestandje daarvoor download je HIER

Het complete nestje - met mieren - kan je dichtpluggen door het gaatje aan de zijkant af te dekken. Zo kan je je nest vervoeren.
Om de mieren te onderhouden plaats je het nestje in een plastic bakje met ingeoliede wanden. Gebruik hiervoor paraffineolie want sla- of olijfolie hardt na een tijd uit en dan ontsnappen de mieren alsnog.
Geef ze steeds toegang tot water en suikerwater. Enkele keren per week geef je ze bevroren fruitvliegjes of bladluizen.
Poets regelmatig het bakje en ververs de olie op de wanden elke twee tot drie weken.

Geef een seintje

Adres

Klameerstraat 11, B-3570 Alken, BE

Telefoon

+32 474732320

Gemaakt met door ThemeWagon